Abort af handicappede er forfatningsstridigt

Abort af handicappede er forfatningsstridigt

Polen: Handicappede ufødte kan nu beskyttes af loven. Handicap ændrer ikke på menneskeværd, afgør domstol.

Kerstin Hoffmann,  

Forfatningsdomstolens afgørelse

Torsdag den 22. oktober 2020 afgjorde Forfatningsdomstolen i Polen, at abort af fostre pga. handicap og misdannelser er forfatningsstridigt. Vejen er nu banet, for at ufødte med f.eks. Downs syndrom kan beskyttes af loven og gives samme menneskeværd og rettigheder som fødte.

Man kan kun glæde sig over et politisk initiativ, der ønsker at fjerne den diskriminering af ufødte handicappede, som helt siden 30’erne har plaget Europa – en udbredt accept af, at handicappede ufødte kan aflives inden fødslen.

Ret til statens beskyttelse

En af Retten til Livs unge, der selv har polske rødder, jurastuderende Pauline Balaban, fortæller om afgørelsen: Dommerne lagde vægt på, at menneskelivet har en iboende værdighed i alle dets faser, og at de ufødte er hele individer, som har ret til lovens beskyttelse. Dommerne lagde endvidere vægt på, at drab af ufødte med handicap og misdannelser ikke kan retfærdiggøres, og at disse ufødte ligeledes har ret til statens beskyttelse mod indgreb i deres rettigheder, herunder retten til liv.

Det er på tide, at stater verden over erkender og retter sig efter den sandhed, at den iboende værdighed i ethvert menneske, som danner grundlag for retten til liv, findes lige fra undfangelsen af, og at et indgreb i retten til liv er en kriminel handling på linje med drab i alle menneskets stadier, uanset om individet har handicap eller misdannelser, og også uanset hvordan det er blevet til, slutter Pauline.

Nuværende restriktive abortlov støttes af befolkningen

Siden 1993 har Polen tilladt abort, hvis graviditeten er et resultat af en kriminel handling, hvis morens liv er i fare, eller hvis fostret har et handicap. Det er denne sidste paragraf forfatningsdomstolen nu har erklæret forfatningsstridig.

Ifølge en undersøgelse foretaget sidste år (IBRiS poll) støtter ca. 50 procent den nuværende restriktive lovgivning, ca. 30 procent vil liberalisere abortloven, og ca. 15 procent ønsker at den nuværende lov skal strammes.

Protester

Afgørelsen er blevet fulgt op af en række lokale protester, der støttes af internationale organisationer som f.eks. Amnesty International, der mener, at adgang til abort er en menneskeret.

Læs mere om afgørelsen

URL: https://rettentilliv.dk/abort-af-handicappede-er-forfatningsstridigt/