Meget få færinger søger abort i Danmark

Meget få færinger søger abort i Danmark

Politisk pres på Færøerne for at øge adgang til abort er ideologisk funderet.

Kerstin Hoffmann,  

Enhedslistens Pernille Skipper har i løbet af det sidste halve år stillet en række spørgsmål til sundhedsministeren om det forhold, at Færøerne ikke har fri abort, og opfordret ham til at handle på det.

Opfordringen kommer i forlængelse af, at WHO anbefaler ubegrænset adgang til abort, og at sundhedsministeren har givet disse anbefalinger sin fulde opbakning.

På Færøerne er der ikke fri abort. Lovgivningen, som svarer til den abortlov, der gjaldt i Danmark fra 1956 til 1970, tillader adgang til abort, hvor særlige forhold gør sig gældende. Det drejer sig om handicap ved barnet, særlige helbredsmæssige eller sociale udfordringer i kvindens liv, eller hvis aborten er et resultat af en kriminel handling. Der skal søges om abort i alle tilfælde lidt efter de samme regler, som man i Danmark skal søge efter, når 12. graviditetsuge er passeret.

Restriktiv abortlov betyder færre aborter

Der udføres mellem 20 og 30 aborter årligt på Færøerne. Det svarer til en abort, hver gang der er født 20 færøske børn. I Danmark er den nedslående virkelighed, at der udføres en abort, hver gang fire danske børn er født.

På et spørgsmål om, hvor mange færøske kvinder, der rejser til Danmark for at få en abort, oplyser sundhedsministeren, at det drejer sig om 13 kvinder over en femårig periode – altså under tre om året. Der er altså ikke tale om et stort mørketal.

Den restriktive abortlov på Færøerne får altså ikke gravide færøske kvinder til at søge abort i Danmark. I stedet vælger færøske kvinder i langt højere grad end danske at beskytte deres ufødte børn.

Respekt for hjemmestyreordning

Selvom sundhedsministeren benytter enhver lejlighed til at markere sin ideologiske støtte til ‘kvindens ret til at bestemme over egen krop”, fastholder han dog en historisk forankret respekt for hjemmestyreordningen:
“I Færøernes hjemmestyreordning er det helt centralt, at indretningen af det færøske samfund er et anliggende for de færøske myndigheder og i sidste instans for den færøske befolkning. Adgangen til abort er et spørgsmål, som fastlægges af de færøske myndigheder.”

Ifølge juraprofessor kan Danmark godt gennemtvinge en ensretning af abortloven i rigsfællesskabet, men dette vil ikke ske, da Færøerne betragtes som selvstændigt i sager som denne.

Læs også: Aborttal på Færøerne

URL: https://rettentilliv.dk/meget-faa-faeringer-soeger-abort-i-danmark/