Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Også norsk regering vil have fri abort til 18. uge

Stortinget, Oslo

Pixabay

Også norsk regering vil have fri abort til 18. uge

NORGE: Den norske regering har med Arbejderpartiet i spidsen fremlagt lovforslag om fri abort til 18. uge.

Lovforslag fremsat

Debatten om at udvide abortgrænsen har bølget længe i Norge. Modsat Danmark, har der været en væsentlig politiske modstand. Desværre er man alligevel endt nøjagtig samme sted.

Har man først accepteret, at det ufødte menneske ikke i sig selv har noget krav på beskyttelse, så er det svært at argumentere for, at 18. uge er væsentlig forskellig fra 12. uge. Det er nøjagtig det samme lille menneske. Dette er virkeligheden i Norge såvel som i Danmark.

Også fri abort af en tvilling

Det norske lovudspil vil udvide abortgrænsen til 18. uge. Kvinder, der f.eks. venter tvillinger eller trillinger, vil også blive inkluderet, så de får ret til at få et eller flere af deres fostre aflivet frem til 18. uge. Abortnævnene bliver ændret, så de kun tager sig af sager efter 18. uge. Til gengæld vil man “øge fokus på, at fostre med funktionshæmning ikke diskrimineres”. Dette etiske figenblad skal signalere, at man efter 18. uge ikke automatisk kan få abort, hvis barnet har et handicap. Endelig vil den nye lovgivning sikre sundhedspersonale en lovfæstet ret til at sige nej til at medvirke ved abort.

En regering i splid med sig selv

Forslaget har ikke en enig regeringen bag sig. Barne- og familieminister Kjersti Toppe fra senterpartiet har meddelt, at hendes parti ikke støtter forslaget.
Der er derfor ikke flertal for den nye abortlov blandt Stortingets partier. Men da en del af partierne fritstiller deres medlemmer i sådanne afstemninger, kræves kun, at en håndfuld stemmer imod partilinjen.

Reaktioner

Pro Life-organisationen Menneskeverd kalder forslaget en radikal svækkelse av fosterets eksisterende rettigheder. Læs reaktionen her.

Læs også en skarp kritik af lovforslaget fra fagfolk. “Har politikere og andre som støtter forslaget set et foster aborteret så sent i svangerskabet?” spørger Anne Eskild, der er professor i fødselshjælp og kvindesygdomme ved Universitetet i Oslo og Camilla Haavaldsen, der er specialist og overlæge i fødselshjælp og kvindesygdomme ved Akershus universitetssygehus i Aftenposten. De sætter spørgsmålstegn ved en lang række af de argumenter, der har været fremført i debatten og savner blik for fosterets rettigheder.