Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
'One of Us' udfordrer EU-kommissionen

'One of Us' udfordrer EU-kommissionen

Tirsdag den 16. maj blev sagen om EU-kommissionens afvisning af borgerinitiativet: 'One of Us' fremlagt for fem dommere ved EU-Domstolen i Luxembourg.

EU – og borgermedbestemmelse

Borgerinitiativ ‘One of Us’, som havde samlet næsten to millioner underskrifter i 2012/2013, kræver et forbud mod EU-støtte til aktiviteter, der involverer destruktion af menneskelige embryoner, især inden for forskning og udviklingsbistand.
I maj 2014 afviste EU-Kommissionen dog i et tyndt argumenteret kommuniké at sende borgerinitiativet til debat i EU-Parlamentet. Hermed tiltog Kommissionen sig retten til effektivt at blokere den demokratiske proces.

Borgerinitiativet mister sin demokratiske værdi

Ved høringen i EU-domstolen satte den britiske advokat Paul Diamond fokus på spørgsmålet om, hvordan det europæiske borgerinitiativ kan bidrage til at styrke demokratiet, hvis det kan skydes vilkårligt ned på denne måde. (Se hans indlæg her: Paul Diamond, One of Us)

Domstolen blev spurgt, om der er en minimumsstandard, som Kommissionen skal holde sig til i behandlingen af Borgerinitiativer, eller om Kommissionen bare kan gøre, hvad den har lyst til uden at levere en solid og overbevisende begrundelse? Domstolen blev også spurgt, om Kommissionens behandling af et borgerinitiativ er undtaget fra revision af EU-Domstolen, og om Kommissionen er at betragte som et udøvende organ, der har ret til at blokere ethvert initiativ, den ikke sympatiserer med? Kan borgere kun foreslå initiativer, som de ved er i fuld overensstemmelse med Kommissionens egen dagsorden?

Kommissionen påberåber sig monopol

Kommissionens repræsentant påpegede, at Kommissionen har ”monopol på politiske initiativer” i EU-regi og derfor har ret til at blokere for borgerinitiativer uanset, hvor succesrige de er – også helt uden at begrunde det. ”Arrangørernes skuffelse er uden interesse for Kommissionen” sagde han bl.a.

EU-domstolens beslutning vil blive offentliggjort i slutningen af året.
Læs mere: “One of Us” puts Euopean Commission on the defensive.