Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
WHO i aggressiv abort-offensiv

Foto: Pixabay

WHO i aggressiv abort-offensiv

WHO opfordrer i nye guidelines: Giv fri adgang til abort helt frem til fødslen

Ubegrænset adgang til abort

WHOs nye retningslinjer for abort er chokerende læsning. Verdens lande opfordres her til 1. at afkriminalisere abort fuldstændig; 2: at fjerne alle begrænsninger på adgang til abort, hvad angår kvindens situation; 3: at fjerne alle begrænsninger til abort, hvad angår den ufødtes alder.

Alt, hvad der på nogen måde forhindrer abort under en graviditet, risikerer ifølge WHO at krænke ”kvinder, piger og andre gravides” rettigheder, som det udtrykkes. Alle kvinder skal have fri adgang til abort hele graviditeten igennem.

Samtidig anbefales det at begrænse sundhedspersonales ret til at sige nej til at foretage abort af etiske og religiøse årsager.

Intet sted i vejledningen forholder WHO sig til det etiske aspekt ved abort eller fosterets retsstatus.

I konflikt med verdenserklæringen

WHO’s retningslinjer kan ses som en del af den pågående kamp for at gøre abort til en menneskeret i FN. En kamp, der fra starten har været et frontalt angreb på det grundlag, hele organisationen er bygget på: Verdenserklæringen om Menneskerettigheder, der blev skrevet i efterkrigstidens klare erkendelse af, at mennesket har brug for at blive beskyttet imod sig selv.

Derfor præciserer Verdenserklæringen netop så tydeligt, at “anerkendelse af menneskets iboende værdighed og af de lige og ufortabelige rettigheder for alle medlemmer af den menneskelige familie er grundlaget for frihed, retfærdighed og fred i verden” (præambel), og “at enhver har ret til liv, frihed og personlig sikkerhed” (artikel 3).

WHO beskytter ikke livet, men beskytter retten til at tage liv. FN’s grundprojekt er løbet af sporet.

Moderskabet gør kvinder sårbare

Det er uimodsigeligt, at en graviditet gør en kvinde sårbar. Den undertrykkelse og uretfærdighed, der bliver begået imod kvinder verden over, er tæt knyttet til moderskabet – graviditeten og ansvaret for børnene.
FN-organer har fokus på mange gode initiativer, der skal give kvinder bedre adgang til sundhed, uddannelse og selvforsørgelse. Det er godt og fortjener opmærksomhed og støtte.

Men vi må aldrig forsøge at løse den ene uretfærdighed ved at begå en ny. Når man, som WHO, binder hjælpen til verdens undertrykte kvinder sammen med en opfordring til, at deres vanskeligheder løses, hvis man tager deres ufødte børns liv, så bliver man selv undertrykker.

Læs omtale fra Kristeligt Dagblad.

Find WHO-guidelines her.