Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
For en ordens skyld: Jeg er uenig

Foto: Pixabay

For en ordens skyld: Jeg er uenig

BLOG: Tre gode grunde til at være åben om sin modstand imod abort

En holdning FOR abort tages for givet

Vi kender alle mennesker, der tager det for givet, at fri abort repræsenterer det dannede, oplyste, sekulære og demokratiske verdensbillede, som alle gode og anstændige mennesker selvfølgelig må tilslutte sig.

Denne type mennesker overvejer ikke, om dem, de er sammen med, har det på samme måde.

Credit: Secular Pro Life

Hvis du befinder dig i et sådant selskab, er det vigtigt at sige fra. Man behøver ikke at være uvenlig, man siger bare: “Jeg er ikke ude på at diskutere det, men bare for en ordens skyld: Jeg er uenig.”

Men hvad er formålet med at melde ud, at man er modstander af abort, hvis man ikke har tænkt sig at argumentere for det?
Der er i alt fald tre:

1. At identificere sig åbent som abortmodstander nedbryder klassiske stereotyper.

Stereotyper ødelægges gennem venskaber. Man kan ikke putte et menneske, man kender som nuanceret og helstøbt, og som man kommer godt ud af det med, i en kasse for stereotyper.

Hvis dine abort-tilhænger-venner ved, at du er imod abort, så vil de tænke på dig, når der diskuteres absurde påstande (f.eks. at abortmodstandere bare hader kvinder), og så vil de forhåbentlig tænke: “Hm. Jeg tror ikke, at min ven hader kvinder. Måske er det et dårligt argument, jeg har fat i.”

Uden selv at argumentere, kan man være med til at normalisere modstand mod abort, alene ved at lade ens venner vide, at man er imod abort.

2. At identificere sig åbent som abortmodstander skaber en strategisk spænding.

Man hører ind imellem om abortmodstandere, der af strategiske grunde flyver under radaren med deres abortmodstand. Det kan være præster, skolelærere eller måske læger. De senere år har udviklet en subtil ærbødighed omkring emnet for at undgå social marginalisering, eller at det skal få akademiske eller professionelle konsekvenser.

Der ser ikke ud til at være den samme forsigtighed blandt aborttilhængere. Her tales der let og skødesløst om abort som en indlysende rettighed, uden at det overvejes, om andre har det på samme måde. Så her er din tommelfingerregel: Hvis du føler dig utilpas – så sørg for, at du ikke er den eneste.

At sige højt foran andre, at man er uenig, kan skabe spændinger. Men det er okay. Ja, det er faktisk meningen. Vi ønsker, at almindelige aborttilhængere skal forstå, at de af os, der er imod abort, ikke bare er en marginaliseret demografisk gruppe, men deres venner, familie og medlemmer af deres samfund. Vi er overalt. Og vi ser, og vi lytter, og vi er ikke imponerede.

3. At identificere sig åbent som abortmodstander åbner nye muligheder.

Hvis dine abort-tilhænger-venner ved, at du er abortmodstander, ved de, at de kan komme til dig for at diskutere abortmodstand, hvis de vil.

For mange mennesker vil man være den eneste abortmodstander, de kender. Det betyder, at de kan åbne og lukke samtalen, når de har brug for det og er klar til det. På den måde kan man tilbyde noget andet, end det ekkokammer, de ofte befinder sig i på dette område. Men de kan jo kun gøre det, hvis man i forvejen har identificeret sig som abortmodstander over for dem.

Monica Snyder, Executive Director Secular Pro-Life (oversat og bearbejdet til dansk efter aftale).

Find argumenterne

Hvis du har lyst til også at blive god til at argumentere for dine holdninger, har Retten til Liv en lang række ressourcer: Argumenter imod abort

Se også det glimrende Abortion Debate Index som Secular Pro Life tilbyder.