Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Lægeforeningens JA og NEJ

Foster 17. graviditetsuge

Foto: Life Issues Institute

Lægeforeningens JA og NEJ

BLOG: Hvorfor vil lægeforeningen ikke 'gavne patienten gennem forebyggelse, behandling og omsorg', når patienten er ufødt og mindre end 18 uger?

At forårsage patientens død

“Lægens og sundhedsvæsnets rolle er at gavne patienten gennem forebyggelse, behandling og omsorg. Ikke at forårsage patientens død”. Dette slog lægeforeningen fast, da Etisk Råd fremlagde sit NEJ til aktiv dødshjælp.
Og ordene har vægt, da det jo er lægerne, der bliver bedt om at udføre drabet, hvis aktiv dødshjælp bliver indført i Danmark.

Støtter abort til 18 uger

Så meget desto mere undrer man sig over, at lægeforeningen netop nu føler sig kaldet til at vedtage en egentlig abortpolitik, og at denne støtter fri abort frem til 18. uge. Lægeforeningen har aldrig modsat sig fri abort, men at man på denne måde melder ud, at den ufødte før 18. uge ikke har lægeforeningens principielle omsorg, er noget nyt.

Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen, begrunder valget af grænsen for fri abort ved 18. uge med, at den “bør ligge tydeligt tidligere end det tidspunkt, hvor fosteret er levedygtigt.”

Levedygtighed?

Men hvorfor legitimerer lidt luft til tidspunktet for levedygtighed fri abort? Hvad er det, der gør den ufødte mindre værd at beskytte, fordi hun eller han ikke kan overleve, hvis vedkommende bliver født for tidligt? Etisk Råd læner sig op ad samme grænse, men medgiver åbent, at det er “uklart, hvorfor fosterets evne til at overleve uden for livmoderen ændrer dets etiske status radikalt”.
Den ufødte er graviditeten igennem afhængig af næring og et beskyttende miljø for at opretholde livet, men er det ikke virkeligheden også for spædbørn – og i øvrigt for enhver af os?

To patienter – pas på dem begge

En gravid kvinde, der møder sundhedsvæsnet, repræsenterer to patienter. Dette er indlysende i en ønsket graviditet. Hvorfor er det anderledes i en graviditet, hvor kvinden står i en sårbar situation?

Kære danske læger: Sig nej til opgaven at slå ihjel, både ved livets spæde start og ved dets slutning! Lad os i stedet sammen arbejde for et samfund, der tilbyder kvinder og ufødte, der er sårbare, al den forebyggelse, behandling og omsorg, som de har brug for.