Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Højesteret ser på abortretten

Foto: PurestockX

Højesteret ser på abortretten

USA: 1. december indledte Højesteret sin behandling af sagen Dobbs v. Jackson.

Dobbs vs. Jackson for Højesteret

Abortklinikken Jackson Women’s Health Organization har sagsøgt staten Mississippi med den påstand, at statens forbud mod abort efter 15. graviditetsuge er forfatningsstridigt.
Det helt principielle spørgsmål, som Højesteret har indvilliget i at undersøge, er, om enhver begrænsning af adgangen til provokeret abort før fosteret er ‘levedygtigt’ er forfatningsstridig.

Tidligere domsafsigelser

I USA er adgang til abort af tidligere domsafgørelser blevet erklæret sikret af forfatningen, hvis det foregår inden fosteret er levedygtigt uden for livmoderen.
Loven fra Mississippi er en blandt flere af sin slags, som i løbet af de seneste par år er blevet vedtaget i delstater med republikanske flertal, og efterfølgende anklaget for at være forfatningsstridige af abortudøvende virksomheder og abortrettighedsgrupper.

Men det er første gang Højesteret, der nu har et solidt konservativt flertal, skal tage stilling til, om der er fremkommet nye argumenter, der kan forsvare et forbud mod abort før fosteret er levedygtigt.

Tre mulige udgange

Sagen har tre mulige udgange:
1: Måske stadfæster Højesteret, at kvinder har ret til abort indtil fosteret er levedygtigt.
2: Det kan også være, at Mississippi-loven bliver stadfæstet, og man ender med at sænke grænsen for fri adgang til abort til noget der ligner de forhold vi har i Europa, hvor grænsen ligger på uge 12 – 18.
3: Det resultat, den politiske del af Pro Life-bevægelse håber mest på, er dog, at den forfatningsmæssige sikring af abortretten helt fjernes, og at lokaldemokratiet i de enkelte delstater igen får lov til at vedtage egne love på området – at stater, der ønsker at beskytte ufødt liv får lov til at gøre det.

Højesteret hører nu parternes argumenter i sagen. En afgørelse ventes at falde i foråret eller sommeren 2022.

Følg med live

Du har mulighede for at følge med i, hvad der sker, mens det sker og blive udrustet med værktøjer til at forstå og diskutere sagen.

Hør også ERI’s vision for en fremtidig lovgivning: At den ufødte og den ufødtes lige rettigheder må blive beskyttet af forfatningen.

Følg med når Equal Rights Institute sender live fra retssagen (kan også ses som replay).