Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Jagten på det sunde barn har døden som forudsætning

Foto: Pixabay

Jagten på det sunde barn har døden som forudsætning

BLOG: En ny enkel blodprøve tidligt i graviditeten kan analysere celler fra fosteret og effektivt afsløre kromosomafvigelser - og på sigt også en lang række gendefekter. Men analysen er ikke udviklet for fosterets skyld ...

Ny tidlig diagnostik

En ny blodprøve, EVITA-testen, der er udviklet af forskere i Region Midtjylland, kan tidligt i graviditeten analysere celler fra fosteret i moderens blod og give stort set lige så mange oplysninger om fosterets kromosomer (f.eks. forekomsten af Downs syndrom), som den meget præcise moderkagebiopsi kan  – dvs. også flere end den allerede eksisterende NIPT-test.

At finde et alternativ til moderkagebiopsien har længe været et ønske, da en ud af 200 gravide aborterer spontant efter denne nåleprøve. Forventningen til den nye test er, at den i fremtiden bliver endnu mere fintmasket, så også en lang række genetiske sygdomme som f.eks. cystisk fibrose, dværgvækst og muskelsvind kan afsløres.

En skræmmende udvikling

Selvom man må glæde sig over udsigten til, at fostre ikke længere skal udsættes for diagnostiske metoder med en uhørt høj dødelighed, så er udviklingen skræmmende. Jagten på det sunde barn forudsætter jo, at dem, der ikke består denne ‘eksamen fra helvede’, (som en far udtrykker det i podcasten ‘Hjernekassen’), bliver aflivet. Samfundet nægter ikke bare disse små beskyttelse, men bidrager målrettet til deres aflivning!

Diagnostik på fostre skal være for fosterets skyld

Den er helt gal. Der er brug for at starte forfra. At være handicappet fratager ikke et menneske dets grundlæggende værdighed. Dette gælder både før og efter fødslen. Forskning, diagnostik og behandling må altid have det formål at helbrede, beskytte og lindre.

Kerstin Hoffmann, kommunkationssekretær