Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Har abortoverlevere ret til at blive reddet?

Foto: Hush Naidoo Jade Photography, Unsplash

Har abortoverlevere ret til at blive reddet?

AUSTRALIEN: Nyt lovforslag kræver, at spædbørn, der overlever en sen abort, får stillet livreddende behandling til rådighed.

Over 700 lagt til at dø

Børn, der overlever meget sene aborter i Australien, efterlades uden adgang til livreddende hjælp og dør. Alene i delstaterne Queensland og Victoria kender man til over 700 tilfælde fra perioden 2010-20, hvor spædbarnsdød er noteret som resultat af en “Svangerskabsafbrydelse”.

Et nyt lovforslag vil ændre på dette og kræver, at spædbørn, der overlever en abort, stilles livreddende behandling til rådighed. I forslaget henvises bl.a. til FNs børnekonvention artikel 6 stk 2, hvor der står: “Deltagerstaterne skal i videst muligt omfang sikre barnets overlevelse og udvikling”.

Møder modstand

Lovforslaget møder ikke uventet protester fra den australske abortlobby (bl.a. SPHERE), der mener, at lovforslaget er unødvendigt og i øvrigt “er en krænkelse af gravides reproduktive rettigheder, og kan være skadelig for deres sundhed og velvære.”

Med andre ord opfattes lovforslaget som en trussel imod adgang til abort, og måske ikke uden grund.

Udstiller en grum virkelighed

Lovforslaget udstiller uvilkårligt abortens grumme virkelighed: at abort handler om et lille sårbart menneske, der bliver slået ihjel og overlades ubeskyttet i sin dødskamp. For dette gælder jo ikke kun ufødte, der umiddelbart overlever aborthandlingen, men også alle dem, hvis dødskamp er skjult.

Det spørgsmål, der står tilbage, er: Giver et menneskes ret over sin egen krop ret til at tage et andet menneskes liv?

I Australien reguleres adgang til abort ikke føderalt, men på delstatsniveau. I de fleste delstarter er der fri abort til 20. – 24. uge med mulighed for at søge om en senere abort.