Teater
“I Danmark tror vi på universelle rettigheder og på det enkelte menneskes integritet og værdighed. Eller gør vi? Videnskaben har gjort det muligt, at vi kan diagnosticere og sortere i menneskeliv på fosterstadiet. Det store, tilbagevendende spørgsmål er: Hvor går grænsen?” Sådan skriver Viborg Teater i sin præsentation af stykket “Kinder K”.
At sortere i mennesker
Stykket ‘Kinder K’ er en stærk visuel og kunstnerisk undersøgelse af de konsekvenser det har for os som samfund, at sortere i mennesker. Forestillingen består af to elementer. En fortælling stammer fra virkelighedens Østrig i 1930’erne, da nazisterne påbegyndte deres såkaldte medlidenhedsdrabsprogram. En anden fortælling er inspireret af de etiske dilemmaer, der knytter sig til nutidens fostergenetiske undersøgelser.
Anmeldelse
Af Tina Kruse, skoleleder på Skt. Knuds Skole, Aarhus
En bunke sand på jorden og to mennesker, der river og fejer. Lys på sandet. To mennesker der fremsiger poetiske, men også skræmmende ord. Er det en grav, de står ved? Lys på sandet. Ild på sandet. Måske en ovn? Er det her en anelse for eksperimenterende for mig, når jeg at tænke, inden lyset på scenen pludselig tændes, og de to mennesker forvandles til et ungt par, der taler helt almindeligt med hinanden.
Onsdag d. 27.9. var jeg på teateret Svalegangen i Aarhus og se forestillingen ”Kinder K”. Det var en både voldsom og fantastisk oplevelse – og ikke mindst tankevækkende.
Forestillingen veksler mellem nutiden, hvor et ungt par venter deres første barn, men fostervandsprøven viser, at noget ikke er som det skal være – og 1939, hvor ægteparret Lina og Richard Kretschmar har fået deres første barn Gerhard. Drengen mangler begge sine fødder og en arm og er epileptisk. Derudover er han sandsynligvis blind. Forældrene henvender sig til Føreren og beder ham om hjælp til afslutte sønnens liv.
Forestillingen igennem skiftes der mellem disse to scenarier. De to skuespillere Josephine Park og Niels Erling spiller fantastik godt og overbevisende i de skiftende roller, de har undervejs i forestillingen. Scenen drejer, scenografien er enkel, og sandet midt på scenen bruges på kreativ vis i de forskellige scener.
Forestillingen varer 80 min., og som der står i en anden anmeldelse: Man glemmer tid og sted. Og man får virkelig et indblik i de store og stærke følelser, der er på spil, når man er gravid og alt ikke bare går efter planen.
Jeg kan varmt anbefale en tur i teateret for at se Kinder K.
Find forestilling nær dig
Kinder K opføres af teatergruppen Holland House, der turnerer september og oktober 2017.