Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
MARCH for LIFE 2020

MARCH for LIFE 2020

March til forsvar for livet samler hundredetusinde i hjertet af Washington

USA:

March for Life er en fest til forsvar for livet, der hvert år i dagene omkring den 22. januar samler folk fra hele landet både lokalt og nationalt. Det største arrangement foregår i Washington og kulminerede i dag i en stor demonstration, hvor omkring hundrede tusinde børn, unge og ældre mødtes ved National Mall og gik samlet til Højesteretsbygningen bag Capitol Hill.

 

March for Life markerer årsdagen for Højesterets Roe v. Wade-afgørelse den 22. januar 1973, der legaliserede abort i alle 50 delstater, og er ifølge arrangørerne den største menneskerettigheds-demonstration i verden.

Præsidentens deltagelse skaber opmærksomhed

I år deltog præsident Trump, som den første amerikanske præsident nogen sinde, i March for Life, hvilket også skabte en del mere medieomtale af kæmpedemonstrationen, end arrangørerne har været vandt til. Også dansk presse dækkede i år begivenheden. Læs fra DR.

Præsidentens engagement i ufødtes rettigheder betragtes af nogle som et forsøg på at fiske stemmer, da han tidligere i sin karriere har markeret sig som aborttilhænger. Det er i så fald ikke første gang, en amerikansk politiker har ændret holdning til abort på vej til præsidentposten. Fakta er dog, at Trump mere end nogen anden har sat realpolitik bag sine (nye) pro-life holdninger. En af hans første præsidentielle handlinger var at genindføre og stramme den såkaldte Mexico City policy (som af initiativets modstandere er blevet døbt ‘mundkurvspolitik’), der forhindrer, at organisationer, som modtager amerikansk udviklingsbistand, udfører, henviser til eller fortæller om abort. Han har også udpeget højesteretsdommerne Neil Gorsuch og Brett Kavanaugh, der begge er kritiske over for abort.

National Sanctity of Human Life Day

Desuden har han udsendt en proklamation fra Det Hvide Hus, der udråber 22. januar til at være “National Sanctity of Human Life Day”

Proklamationen starter med ordene:
Alle mennesker – fødte og ufødte, fattige, udstødte, funktionshæmmede, svage og ældre – har iboende værdi. Selvom vores rejse er forskellig, er intet liv uden værdi eller uden betydning; alle menneskers rettigheder skal forsvares. På “National Sanctity of Human Life Day” stadfæster vi som nation stolt og stærkt vores forpligtelse til at beskytte den dyrebare gave, livet er, i alle dets faser, fra undfangelse til naturlig død.

Life empowers: Pro Life is Pro Woman

“Livet gør stærk: At være for livet er at være for kvinder” er i år valgt som “March for Life-tema”. Se kampagnevideo her: