Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Mørklægning af mørk historie

Foto: The Center fo Medical Progress

Mørklægning af mørk historie

Sognepræst Henrik Højlund er blevet fyret som blogskribent på Jyllandsposten efter et indlæg om abortindustriens beredvillige levering af fosterdele til biotechindustrien i USA

Skjulte optagelser, der ønskes tiet ihjel

Den rystende sag fra USA om to journalister, der med skjulte optagelser har afsløret, at der fra abortgiganten Planned Parenthoods klinikker foregår en livlig distribution af fosterdele til industrien, har nu kostet sognepræst Henrik Højlund hans plads som blogskribent i Jyllandsposten. Sognepræsten beskyldes for at viderebringe “falske oplysninger” og “purt opspind”.

I bloggen gør Henrik Højlund opmærksom på, at det var USA’s nye vicepræsident, Kamala Harris, der tilbage i 2015 som statsadvokat i delstaten Californien standsede de skjulte optagelser, der afslørede ”omfattende handel med” kropsdele fra aborterede fostre fra Planned Parenthood (PP). Jyllandsposten bryder sig ikke om dette sprogbrug og henviser til, at PP’s praksis ikke er ulovlig, men at virksomheden ‘donerer’ disse fosterdele og blot modtager et ‘vederlag’, der skal dække deres omkostninger til at fremskaffe disse særlige produkter.

Hvad drejer sagen sig om?

To civile journalister, Daleiden og Sandra Merritt, henvendte sig tilbage i 2015 til PP og udgav sig for at være fra et biotech-firma. De havde møder med en lang række højt placerede ledere i PP, hvor de spurgte til procedurer, priser og levering af forskellige vævsprodukter. Samtalerne blev optaget med skjult kamera. Disse optagelser kom der en serie afslørende film ud af, som hurtigt spredte sig på sociale medier.
Filmene er klippet efter forskellige emner – find dem her: CMP Human Capital Project

Det er særligt dette, at PP tilpasser abortproceduren efter klientens behov for væv, der er i fokus, at aborterne foretages “’skånsomt”, så fosteret ikke går i stykker, og så dette, at det foregår i en stor målestok og er umiddelbart tilgængelig for interesserede købere.

I 2015 indledte Kamala Harris, der i øvrigt har tætte forbindelser til PP, en undersøgelse af Daleiden, ransagede hans hjem og fjernede udstyr og alt, hvad man kunne finde af optagelser.

Under retssagen, som PP senere rejste mod Daleiden, blev PP’s praksis til fulde bekræftet. Vidner (forskere i PP) fortalte under ed om deres arbejde, at nogle fostre ankom hele til dissektion, at de stod med små bankende hjerter (‘de bliver jo ved med at banke et stykke tid’) og andre ubehageligheder.
Find optagelser af retssagens vidneudsagn.

Jyllandsposten har ret i, at PP blev frifundet for anklagen om at have handlet ulovligt. Men den store interesse – forfærdelse – som Daleiden og Merritts optagelser har skabt, viser jo, at dette har offentlighedens interesse, også selvom det er lovligt.

At industrien bruger fostervæv, er desværre heller ikke noget nyt. Men at det foregår i en skala, hvor PP har en fast forskerstab til at dissekere uden for abortstuer? Det er ny viden, som offentligheden har krav på.

Men samtidig er det også viden, der gør det svært for Planned Parenthood at fastholde narrativet om social omsorg, hvor fri abort er den nødvendige udvej for ulykkeligt, gravide kvinder, der står i en svær situation.

Er det derfor Jyllandsposten føler sig forpligtet til at være med i mørklægningen af denne historie?

PS: Henrik Højlund har ifølge Kristeligt Dagblad modtaget en undskyldning for avisens håndtering af sagen, men fjernelsen af bloggen står ved magt.