Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Diskrimination af ufødte handicappede er nu forbudt i Polen

Foto: Ingimage

Diskrimination af ufødte handicappede er nu forbudt i Polen

Ufødte med Downs er nu beskyttet af polsk lov. Regeringen har indskrevet en afgørelse fra forfatningsdomstolen i lovgivningen.

Beskyttelse af handicappede

Den polske forfatningsdomstol afgjorde i efteråret sidste år, at aflivning af et handicappet foster i en abort er forfatningsstridigt. Det er denne afgørelse, regeringen nu ophøjer til lov. Ufødte med f.eks. Downs syndrom er nu beskyttet af loven og gives samme rettigheder som det fødte, handicappede barn.

Man kan kun glæde sig over dette opgør med diskrimination af handicappede. Helt siden 30’erne har denne udbredte accept af, at handicappede ufødte kan aflives, plaget Europa. At få et handicappet barn er en kæmpe udfordring, som ingen må stå alene med. Men at løse helbredsmæssige udfordringer ved at tage det syge menneskes liv er ikke humane samfund værdigt!

En tøvende befolkning

I Polen har abort siden 1993 været tilladt i ganske få tilfælde: Hvis graviditeten er et resultat af en kriminel handling, hvis morens liv er i fare, eller hvis fostret har et handicap. Det er denne sidste paragraf, regeringen har fjernet.

Forfatningsdomstolens afgørelse i efteråret førte til voldsomme protester. Demonstranter, der ønsker helt fri abort, ser denne sidste stramning som en anledning til at samle modstand mod regeringen.
Noget kunne også tyde på, at regeringen denne gang ikke har et befolkningsflertal bag sig. Ifølge en undersøgelse foretaget sidste år (IBRiS poll) støttede ca. 50 procent 1993-lovgivningen, ca. 30 procent ønskede en liberalisering af abortloven, og kun ca. 15 procent ønskede stramninger som den, der netop er foretaget.

Læs mere om sagen: Abort endelig forbudt i Polen