Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Ung-medarbejder

Foto: Ingimage

Ung-medarbejder

Derfor har vi brug for en ung-medarbejder i Retten til Liv

Gennemslagskraft

Af Kristoffer Nyrup Dahl, efterskolelærer, cand.mag., 

“Men det er jo ikke gået så godt for jer”, siger journalisthøjskoleeleven. “Hvis man sammenligner Retten til Liv med LGBTQ-bevægelsen, så har I jo ikke samme gennemslagskraft.”

Jeg sidder i Aarhus’ Rådhushal, på en scene foran flere af journalisthøjskolens elever og andre interesserede. De afholder et live-event om ”minoriteter i demokratiet”. Jeg er med som et bud på en med minoritetsholdning: En abortmodstander.Kristoffer Dahl

“Du har jo fuldstændig ret”, medgiver jeg. “Og der skal vi også huske, at LGBTQ-bevægelsen fortæller en grundlæggende positiv historie i deres aktivisme. De kæmper for mere tolerance og frihed – hvem er imod det? Hvor på den anden side, hvis Retten til Liv har ret, hvad er det så for en fortælling, der er sand? Det er jo en horrorstory! Altså med det der foregår på vores hospitaler. At erklære sig enig med Retten til Liv er vildt ubehageligt! Og det er jo så den udfordrende kommunikative situation, vi står med.”

Åbenhed

Jeg er overrasket over de kommende journalisters åbenhed og villighed til at møde mig den dag. For dem var jeg en del af et mindretal, som måske har blik for noget, majoriteten har glemt. Jeg var ret tryg i situationen.

Jeg var også tryg, fordi Retten til Liv har brugt tid og ressourcer på at undervise unge som mig i, hvordan man netop diskuterer abortsagen ærligt og respektfuldt.

Få dage senere taler jeg for Venstres Ungdom i København. Der er god stemning. De er ca. 15 unge mennesker med politisk engagement og stor energi. Det mærker jeg også, da jeg giver mit oplæg om Retten til Liv. Jeg har (måske fejlagtigt) givet dem lov til at stille spørgsmål undervejs. Dem er der mange af. Meninger og argumenter bliver i den grad prøvet af. Det er tydeligt for mig, at abortspørgsmålet ikke er noget, de har undersøgt i dybden før – men de ville gerne.

De var heller ikke enige i et forbud, men tanken om en verden uden aborter – dog stadig med tilladelse til abort – bliver der nikket til. En siger: Det ville være ideelt! Det er vel en form for kompromis. Men for mig giver det håb om, at hvis Retten til Liv virkelig tør satse på at møde mennesker, så vil vi ikke møde censur og tavshed. Tværtimod. Mennesker reagerer positivt på ærlig og respektfuld tale. Og jeg tror, at det er løsningen på vores ”udfordrende kommunikative situation”.

Ærlig og respektfuld tale virker!

Ærlig respektfuld tale virkede også, da vi sad fem unge fra Retten til Liv og diskuterede abort med selveste Signe Molde fra Danmarks Radio. Vi var ikke det, hun forventede. Vi kunne kun overraske positivt. Gid DR ville offentliggøre hele samtalen, så tankevækkende og god synes jeg, snakken var! Retten til Liv sørger i øvrigt for at offentliggøre vores egne videoer med diskussioner om abort i kølvandet på udsendelsen, når den kommer engang efter sommerferien – hold øje med Facebook!
Så i mine øjne er Retten til Livs største fordel lige nu: Vi har sandheden på vores side, og vi ved, hvordan vi skal tale.

Et enormt potentiale

Vores næststørste fordel er: Hvis vi prøver at møde flere mennesker med ærlig og respektfuld tale, så kan det næsten kun blive bedre! Der er nemlig et enormt potentiale, som Retten til Liv ikke benytter sig af her. Vi får anmodning af ungdomspartierne om at komme og tale hos dem, og vi er nogle unge i Retten til Liv, der gerne tager ud og møder dem. Godt! Men burde vi ikke opsøge ungdomspartierne? Vi har prøvet efter aktioner at gå på gaden og i dialog med folk. Yes! Men vi kan vel skabe flere anledninger?

Retten til Liv inviteres også nogle gange ud for at tale i kristne kredse for at tale abortkampen. Men er ”nogle gange” nok til, at kristne unge i ungdomsorganisationerne bliver trænet i ærlig og respektfuld tale? Og får de en anledning bagefter til at bruge det, de lærer?

Retten til Liv bør målrettet opsøge både dem, der er enige og uenige med os og oplære flere røster til at tale for de ufødte. Derfor har vi brug for en ung-medarbejder. En der kan styrke den strategi, som vi ser frugten af.

Kristoffer Dahl har siden efteråret 2019 været tilknyttet Retten til Livs bestyrelse og stiller officielt op til årsmødet 8. september.