Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
USA: Højesteret på vej til at sætte staterne fri til at beskytte ufødt liv

Foto: PurestockX

USA: Højesteret på vej til at sætte staterne fri til at beskytte ufødt liv

Et lækket højesteretsdokument tyder på, at USA er på vej til at omstøde Roe v Wade og sætte de enkelte stater fri på abortområdet.

Et lækket dokument

I en indledende afstemning har den amerikanske højesteret stemt for, at hver enkelt delstat tilbagegives retten til at indføre den abortlovgivning, de ønsker. Det skriver mediet Politico, som er i besiddelse af et lækket dokument, der fremstiller en såkaldt vedtaget indledende holdning baseret på flertallet.

Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization

Afgørelsen omhandler en sag, hvor Abortklinikken Jackson Women’s Health Organization har sagsøgt staten Mississippi med den påstand, at statens forbud mod abort efter 15. graviditetsuge er forfatningsstridigt. Det helt principielle spørgsmål, som Højesteret har indvilliget i at tage stilling til, er, om enhver begrænsning af adgangen til provokeret abort, før fosteret er ‘levedygtigt’, er forfatningsstridig.

Selve lækket af det indledende afstemningsresultat er historisk og uhørt i sin mangel på respekt for højesterettens integritet og arbejdsro. Men bliver dette indledende resultat også den endelige afgørelse, vil den i en lang række stater være et stort skridt i retning af at give alle mennesker – også ufødte – samme ret til beskyttelse imod overgreb.

Denne udvikling kan man kun glæde sig over.

Hvad tænker amerikanerne selv?

Holdningen til abortspørgsmålet er ofte en del mere nuanceret end det fremgår af pressen.
En helt ny opinionsundersøgelse foretaget for Fox News viser, at mens godt 60 procent af USA’s vælgere ønsker at opretholde dommen fra 1973, så svarer mere end 50% samtidig, at de ønsker at forbyde abort efter 15 ugers graviditet (som abortloven i Mississippi angiver det).
Spørger man, hvad der bedst beskriver deres holdning til abort, svarer 44%, at de mener, at abort skal være tilladt altid eller i de fleste tilfælde, mens 54% svarer, at abort kun skal være tilladt i sjældne tilfælde eller aldrig.