Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Abort på stemmesedlen ved midtvejsvalget.

Foto: Pixabay

Abort på stemmesedlen ved midtvejsvalget.

USA: Nogle amerikanere valgte at skrive fri abort helt frem til fødslen ind i forfatningen, andre genvalgte de guvernører, der havde sikret fuld beskyttelse af ufødt liv i netop deres stat.

Amerikanernes holdning til abort satte sit præg på midtvejsvalget i USA, men med en del flere nuancer, end det umiddelbart er fremgået af den danske public-service-dækning.

Flere stater havde konkret abortlovgivning på stemmesedlen

Højesteretsafgørelsen fra 24. juni 2022 betyder, at adgang til abort ikke længere betragtes som et anliggende, der har med grundloven at gøre. De enkelte stater kan derfor frit vedtage love, der forbyder eller begrænser adgang til abort. En del stater havde på forhånd lovgivning parat, som kunne træde i kraft med det samme, men andre steder har man benyttet midtvejsvalget til at spørge befolkningen.

Michigan stemte ja til en lov, der fjerner et gammelt abortforbud, som blev aktiveret, da Roe v Wade blev underkendt i højesteret i sommers. I Kentucky stemte et flertal nej til et forslag om at fjerne retten til abort helt. Kentucky har i forvejen en restriktiv abortlov.

California og Vermont, der begge har et stort demokratisk flertal, stemte ikke uventet for, at retten til abort hele graviditeten igennem bliver skrevet ind i delstaternes forfatning.

Ingen omsorg til det barn, der overlever abort

I Montana skulle borgerne tage stilling til et lovforslag, der forpligter sundhedspersonale, der udfører abort, til at iværksætte “passende og rimelige medicinske foranstaltninger for at redde liv og helbred for det barn, der fødes levedygtigt”. Men lovforslaget blev nedstemt. Abortlobbyen kaldte forslaget ekstremt og skadelig indblanding i lægelig behandling.

Tydeligt markerede pro-life-kandidater klarede sig godt

Men på trods af en hård kampagnesatsning på abortområdet fra de demokratiske kandidater klarede tydeligt markerede pro-life-kandidater sig generelt godt over hele landet, fortæller præsidenten for paraplyorganisationen Susan B. Anthony List, Marjorie Dannenfelser. Det var i følge hende de kandidater, der nedtonede deres holdning, der led tab.

Guvernører, der beskytter ufødt liv, blev genvalgt

Denne tendens bekræftes af det faktum, at samtlige guvernører, der har underskrevet meget restriktive abortlove de senere år, blev genvalgt : Texas’ guvernør Greg Abbot, der underskrev USA’s første abortforbud, og svingstaten Floridas guvernør Ron DeSantis, der underskrev en lov, der begrænser adgang til abort til 15. uge, fik begge et flot genvalg.

Ohios guvernør Mike DeWine og Georgias guvernør Brian Kemp, der har underskrevet de såkaldte hjerteslagslove, der forbyder abort efter 6. graviditetsuge, blev også genvalgt. Det samme gjorde guvernørene fra Oklahoma, Iowa, South Dakota, Tennessee, South Carolina, Idaho, Wyoming og Alabama, der alle har indført love, der beskytter ufødt liv.

Læs også analyse fra Kristeligt Dagblad