Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Skal mænd blande sig uden om?

Foto: Pixabay

Skal mænd blande sig uden om?

BLOG: Tre gode råd til mænd, der gerne vil forsvare deres ufødte medmenneske men får at vide, at hvis man ikke har en livmoder kan man ikke udtale sig om abort:

Et sexistisk minefelt

Abortdebatten er ofte et sexistisk minefelt, hvor pro-life mænd skal træde varsomt. Man kan nemt blive konfronteret med: ”Du er en mand” og ”Abort er et kvindespørgsmål, mænd skal blande sig udenom!” (især hvis de er imod abort).

Som mand har man lyst til testosteronfyldt at modsvare: ”JA, JEG ER EN MAND! OG NU SKAL JEG SIGE DIG EN TING, DIN FEMINIST”… OG allerede med de første blokbogstaver har man trådt på en landmine og ’bekræftet’ forestillingen om pro-life’ere som primært aggressive mænd, der har set sig sure på kvinder. Mandlige prolife’ere er nødt til at manøvrere med omtanke i minefeltet. Ikke fordi det altid er fair. Men fordi det er effektivt. Og effektivitet redder liv i abortdebatten. Derfor, kære mandlige medkæmper for livet: tre råd.

Anerkend pointen

1) Anerkend at der faktisk er en pointe. Jeg som mand vil ikke blive påvirket på samme måde som kvinder, hvis fri abort afskaffes. Men min mor, datter, søster, kone, kæreste eller veninde vil potentielt blive påvirket. Debatten kalder på empati og hensyn fra os, som beskyttere af kvinder, såvel som de ufødte. Vær ikke bange for at anerkende det. Og praktisere det. I debatten.

Der handler også om mænd

2) Påpeg at mænd er involverede i abortspørgsmålet. I Retten til Liv tror vi kun på én kvinde, som blev gravid uden en mand. Påpeg vigtigheden af mænd i abortens mange spørgsmål. Vigtigheden af at mænd tager ansvar for deres sexliv og kvinderne, de gør gravide. Mænd og kvinder har ikke ens roller i abortspørgsmålet, men mænd og kvinder kommer heller ikke udenom hinanden.

Sexisme hører ikke hjemme i debatten

3) Hvis du har overskud til at formulere dig høfligt, så kald en spade for en spade. Jeg har fået positiv respons, når jeg venligt, men bestemt har påpeget, at det at udelukke mig fra debatten grundet mit køn, er jo sexisme. Og det hører ikke hjemme i en demokratisk diskussion. Men hvad så hvis man ikke kan lade være med at bruge store bogstaver? Så følg et godt råd, jeg fik af en kvinde: ”Hvis ikke du kan tale pænt, så hold mund.” Klar tale er ikke det samme som hård tale.

Af Kristoff er Nyrup Dahl, cand.mag. og efterskolelærer,
næstformand i Retten til Liv

Bragt i Retten til Livs medlemsblad LIV oktober 2022