Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Afrika ønsker ikke vestens abortideologi

Obianuju Ekeocha sammen med Ellen Højlund Wibe

Afrika ønsker ikke vestens abortideologi

Afrikanere ønsker sundhed, uddannelse og jobs - ikke vestens abortideologi

One of Us-arrangement i Europaparlamentet

Vestlige lande planter ideologiske projekter i bl.a. Afrika, som afrikanerne ikke selv har efterlyst. Det opleves som en ’ny-kolonisering’ af Afrika.

Sådan indledte nigerianske Obianuju Ekeocha sit indlæg i Europa-Parlamentet, da de delegerede fra One of Us sammenslutningen var samlet til et ”Week for Life ”-arrangement i forbindelse med den årlige generalforsamling den 19. marts, hvor også undertegnede deltog.

Uju Ekeocha

Obianuju (forkortet Uju) Ekeocha er stifter af og præsident for ”Culture of Life Africa”, et initiativ til fremme og forsvar af afrikanske værdier bygget på det kristne værdigrundlag. I mødet med angreb på disse værdier fra vestlig side, har hun rådgivet mange afrikanske parlamentsmedlemmer, afrikanske FN-delegerede og andre beslutningstagere om prolife og familieproblemer. Hun er uddannet indenfor biomedicin og har siden 2006 arbejdet i London med videnskabelig forskning indenfor dette felt (hæmatologi) efter nogle år som medicinsk laboratorieforsker ved Nigerias Universitetssygehus.

One-of-us

Obianuju Ekeocha introduceres

Markant skifte i udviklingsbistand

Uju Ekeocha beskrev i sit indlæg, hvordan der i 1994 skete et markant skifte i forhold til den hjælp, der blev givet til afrikanske lande fra Vesten. I forbindelse med FN-konferencen det år i Cairo blev ’reproduktive og seksuelle rettigheder’ (synonym for bl.a. adgang til fri abort) for første gang knyttet sammen med menneskerettighederne. Fra da af blev den økonomiske bistand til bl.a. de afrikanske lande bundet op på hjælp til ’reproduktive og seksuelle rettigheder’, og hjælpen steg markant de følgende år. ’Befolkningsplanlægning’ var det helt store plus-ord i bistands-sammenhæng.

Ønsker uddannelse og jobs

Frokostpausen bød på en mulighed for at få uddybet nogen af Uju Ekeochas pointer

Men dette var og er helt ude af trit med de reelle behov, påpegede Uju Ekeocha. Det, som afrikanske kvinder (og mænd) efterspørger, er muligheden for jobs, så de kan forsørge familien og komme ud af fattigdommen. Og vejen til jobs er uddannelse. I Afrika (syd for Sahara) står 96 mill. unge mennesker reelt uden nogen form for uddannelse og med en meget mangelfuld skolegang, og de fastholdes dermed i fattigdommen.

Et andet vigtigt behov er adgang til rent drikkevand. Sygdomme (og død) er alt for ofte følgesvend til mangel på rent vand. Og i forlængelse af dette er der også et stort behov for et langt mere udbygget og forbedret sundhedsvæsen.

Usikre aborter og dødsfald – ideologisk tolkning

Hun italesatte også de høje dødstal for kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel. Det årlige tal lyder på 300.000 kvinder på verdensplan, og heraf står Afrika (syd for Sahara) for ca. halvdelen af dødsfaldene. De, som arbejder for at fremme fri abort, påstår, at en meget stor andel af disse dødsfald skyldes usikre abortmetoder som følge af den manglende adgang til fri abort i de fleste afrikanske lande. Uju Ekeocha kan imidlertid med faglig tyngde fastslå, at den altafgørende faktor i forhold til den relativt høje dødelighed skyldes blødning i forbindelse med en fødsel. Mindre end 4 % af dødsfaldene kan relateres til et usikkert abortindgreb. Ikke desto mindre er hun stødt på vestlige rapporter, der med kraftig ideologisk tolkning benægter fakta og kommer frem til usikker abort som hovedfaktoren i statistikken.

Udviklingslandene ses fra vestlig side som et kulturelt vakuum, som skal fyldes med vestlige landes ideologi via donorlandenes rammesætning for hjælpen. Lad dog modtagerne bestemme, hvad de har brug for, ikke hvad donorerne mener, de har brug for, sluttede hun af og udtrykte håb om at se en ideologisk morgenrøde i Afrika.

Af Ellen Højlund Wibe, landssekretær

Læs hele talen her:The Primacy of Reproductive Rights and Ideological Colonialism in Africa (By Ms Obianuju Ekeocha)