Fri abort på vej på Færøerne?
Den færøske regering ønsker at ændre abortloven, så kvinder kan få fri adgang til abort indtil udgangen af den 12. graviditetsuge, svarende til den nuværende danske lovgivning. Regeringen har derfor sendt et lovforslag i høring.
Færøerne fik ligesom Danmark en abortlov i 1956, hvor adgang til abort kun gives i særlige tilfælde (bl.a. handicap hos fosteret eller særlige helbredsmæssige eller sociale belastninger hos moderen). Denne abortlov har Lagtinget modigt fastholdt i snart 70 år trods pres fra nordiske kolleger, der i 70’erne liberaliserede adgangen til abort. Men nu står de nordatlantiske øer over for en skillevej. Ønsker det færøske samfund fortsat at yde det ufødte liv en vis beskyttelse?
Det grundlæggende spørgsmål
Debatten på Færøerne og den danske abortgrænse debat har nogle væsentlige lighedspunkter. Det handler om konsekvens. Hvis man moralsk og juridisk accepterer at tage den ufødtes liv i nogle af de tilfælde, hvor en kvinde ikke ønsker et barn, hvorfor så ikke i alle?
I Retten til Liv appellerer vi til, at debatten om abortgrænser både i Danmark og på Færøerne vil forholde sig til et mere grundlæggende spørgsmål: Hvad er det, der giver os mennesker lige ret til samfundets beskyttelse? Her kan man ikke bruge sin mavefornemmelse. Når retten til at leve og til at blive beskyttet imod vold knyttes til variabler som evner, størrelse og formåen, så er det altid de stærke, der får magten over de svage.
Hvis vi ønsker at opretholde retfærdige samfund, hvor alle mennesker har samme basale rettigheder, så er det nødvendigt, at vi forankrer denne ligeret i noget objektivt, noget iboende – den menneskelige natur! Men det betyder så også, at retten til abort helt grundlæggende må revurderes, for den ufødte har samme del i den menneskelige natur som enhver af os andre.
Vi må finde nye løsninger
Denne erkendelse stiller os til gengæld over for den udfordring at finde nye veje og nye løsninger, når en graviditet kommer uventet og under vanskelige omstændigheder – både på Færøerne og i Danmark. Kampen for social retfærdighed må altid tage udgangspunkt i det enkelte menneskes ligeværd. Ingen social retfærdighed opnås ved drab på uskyldige.