Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Frihed - men ikke for alle

pixabay

Frihed - men ikke for alle

Frankrig skriver frihed til at vælge abort ind i sin forfatning .

Stort flertal i parlamentet

Det franske Senat har onsdag med et stort flertal afgjort, at kvinders frihed til at vælge abort skal garanteres i forfatningen. Parlamentets andet kammer, Nationalforsamlingen, godkendte allerede i januar lovteksten, der nu formelt bliver nedfældet i forfatningens artikel 34, efter en ceremoni i Versailles i næste uge.

På trods af et konservativt flertal i senatet, stemte kun 50 af de 348 senatorer imod forslaget. En lille justering at teksten, der betyder at forfatningen ikke, som først foreslået, beskytter selve retten til abort, men derimod “den garanterede frihed for kvinder til at gøre brug af retten til frivillig afbrydelse af graviditet”, var nok til at stille en del af kritikerne tilfreds.

Samvittighedsfrihed under pres

Skuffende er det ligeledes, at et forslag om at beskytte lægers samvittighedsfrihed til at nægte at udføre abort, ved samme lejlighed blev afvist.

For Emmanuel Macron har indskrivning af retten til abort i forfatningen været et valgløfte og et personligt mål. Men her stopper det ikke. Under det franske EU-formandskab blev et målrettet arbejde for at få retten til abort skrevet ind i EU-chartret påbegyndt.

Ikke for alle

Man må konstatere, at det franske frihedsbegreb ikke skal tages for bogstaveligt. Friheden i Frankrig er ikke for alle. Ikke for ufødte og heller ikke for de læger, der ønsker at beskytte dem.