Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Pres for at screene alle fostre for cystisk fibrose

Pres for at screene alle fostre for cystisk fibrose

Læger og interesseorganisation ønsker at alle fostre skal screenes for cystisk fibrose, så det bliver et tilvalg at få et barn med denne økonomisk og menneskeligt belastende sygdom.

Foretræde i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg

En gruppe anført af overlæge Niels Obel fik i går foretræde for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg for at fortælle om de menneskelige og økonomiske fordele, de mener, der er ved at tilbyde alle gravide en screening for den mutation, som leder til cystisk fibrose.

Niels Obel kan ikke forstå, hvorfor det danske sundhedsvæsen ikke for længst har tilbudt gravide en screening – med mulighed for at vælge abort – da cystisk fibrose er den hyppigste arvelige sygdom, vi har.

Cystisk fibrose er en arvelig sygdom, der angriber kirtelfunktionen i en lang række organer. Udskillelse af et unormalt sejt slim giver patienterne hyppige luftvejsinfektioner, fordøjelsesproblemer mm.

En voldsom menneskelig og samfundsøkonomisk belastning

”Jeg forstår det ganske enkelt ikke. Det er umenneskeligt hårdt at få et barn med cystisk fibrose. Barnet er i behandling livet igennem, bliver indlagt utallige gange og ender med en tidlig død, fordi sygdommen ødelægger lungerne. Det er en voldsom belastning for resten af familien, og derfor bør alle forældre have mulighed for at vælge et foster med cystisk fibrose til eller fra,” lyder det fra Obel.
Formanden for Cystisk Fibrose Foreningen, Sune Schackenfeldt, tilføjede ved mødet, at der følger en stor økonomisk gevinst med, hvis disse børn ikke bliver født. Et barn med cystisk fibrose koster ca. 1,5 mio. kr. om året i medicinudgifter – og dette beløb er stigende.

Hvorfor er det i orden før fødslen, men ikke efter?

Med dette spørgsmål konfronteres man igen med den usynlige antagelse, der gennemsyrer det danske samfund – at fosteret ikke er et ‘rigtigt menneske’ som dig og mig.
Ingen overlæge ville jo gå til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg og foreslå, at læger fik lov til at tage live af nyfødte med cystisk fibrose med den begrundelse, at det er umenneskeligt hårdt at få et barn med cystisk fibrose – og at det er frygteligt dyrt at have dem i blandt os.

Men hvorfor er det i orden at tage livet af det samme lille menneske fem måneder tidligere?

Bekæmp sygdommen – ikke mennesket

Retten til Liv ønsker at få disse spørgsmål frem i lyset. Det er altid, når et samfund vælger at sige, at visse grupper IKKE skal regnes med i den menneskelige familie og IKKE er kvalificeret til samfundets beskyttelse, at det går galt: Ufødte har krav på samme omsorg og beskyttelse som fødte. Lad os bruge kræfterne på at bekæmpe denne meget alvorlige sygdom, og ikke de mennesker, der bærer den.

Læs om sagen  fra: Medicinsk Tidsskrift