Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
USA: Aborttallet er nu det laveste siden 1973

USA: Aborttallet er nu det laveste siden 1973

Aborttallet i USA falder - dog aborteres stadig over 800.000 ufødte årligt

Aborttallet lavest siden 1973

The Guttmacher Institute, der er en forskningsinstitution, der arbejder for at fremme reproduktive rettigheder inkl. adgang til abort, har netop offentliggjort de nyeste aborttal fra USA (2017).

Den opmuntrende nyhed er, at aborttallet i USA nu er det laveste siden den ubegrænsede adgang til abort blev stadfæstet af Højesterets afgørelsen ‘Roe v. Wade’ i 1973. Den lammende nyhed er, at det stadig drejer sig om mere end 800.000 aborter årligt!

Rapporten gør en del ud af at forklare, at faldet ikke har med det stigende antal lokale restriktioner imod abort at gøre, da faldet i antallet af aborter ses både i starter med mange hhv. få restriktioner i adgangen til abort. Et generelt faldende antal graviditeter gives som primær begrundelse.

Restriktioner fordømmes

Rapporten lægger dog ikke skjul på sit politiske fokus. De op mod 400 abortrestriktioner, der er blevet vedtaget i den periode rapporten dækker, kritiseres i skarpe vendinger og fordømmes som ‘tvangsmæssige og et direkte angreb på individets værdighed, selvbestemmelse og reproduktive frihed’.

Det pudsige er dog, at mange af de restriktioner, der fordømmes, svarer til begrænsninger, der findes i den skandinaviske abortlovgivning, som ellers ofte fremhæves af demokratiske politikere som særlig attråværdig: at unge under 18 ikke kan få abort uden forældres samtykke, at man skal tale med en læge før man kan få abort og skrive under på, at man har modtaget fornøden oplysning om indgrebet og om alternative løsninger, at abort kun må udføres af en læge, at der kun er fri abort i en begrænset periode (i DK op til 12. uge) og at man herefter kun kan få abort under særlige omstændigheder, samt at abort ikke er tilladt, hvis barnet skønnes at være levedygtigt.

Store befolkningsundersøgelser i USA viser, at to tredjedele af amerikanere ønsker, at abort ikke skal være tilladt efter første trimester (12. uge).

Læs rapporten her.