Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Staten Texas beskytter sine mindste

Foto: Ingimage

Staten Texas beskytter sine mindste

USA: Retsbeskyttelse af tidligt ufødt liv er nu en realitet i Texas.

Ny lov kriminaliserer abortudøveren

I dag trådte en ny abortlov i kraft i Texas. Ufødt liv beskyttes nu fra det tidspunkt, hvor man kan måle dets hjerteslag. Dette sker normalt i sjette graviditetsuge. Loven (SB8) kriminaliserer ikke den abortsøgende kvinde, men den abortudøvende person/klinik.

Ved tidligere forsøg på at indføre lovgivning, der beskytter ufødt liv, har abortudøvere blokeret håndhævelsen af loven ved at sagsøge de lovgivende stater for forfatningsbrud. Men en teknikalitet ved denne særlige lovgivning gør, at staten Texas ikke umiddelbart kan sagsøges. Abortudbyderne har derfor appelleret til Højesteret om at forhindre en håndhævelse af loven, mens sagen undersøges nærmere. Dette blev afvist med stemmerne fem mod fire.

“Ufødte, hvis hjerteslag man kan registrere, er nu beskyttet imod abort i hele staten Texas. Det er vi lykkelige over,” siger Joe Pojman, leder af Texas Alliance for Life, som længe har arbejdet politisk for denne lovgivning – samt for en 25% forøgelse af de offentlige tilskud til alternativer for abort.

Abortklinikkerne vil fortsat holde åben og udbyde anden ‘service’. “Hvis loven træder i kraft, vil klinikkerne overholde den”, har repræsentanter fra Planned Parenthood tidligere udtalt.

I USA er forfatningen hidtil fortolket således (Roe og Casey), at kvinder har ret til abort, indtil barnet kan overleve uden for livmoderen, hvilket skønnes at være  efter uge 24. I visse stater gives kvinden yderligere mulighed for abort helt frem til fødslen.

Læs mer: The Texas Heartbeat L:aw: An overview