Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Etisk Råd i umulig balancegang

Kristoffer Dahl på Retten til Livs årsmøde

Foto: Elin Donskov

Etisk Råd i umulig balancegang

BLOG: Hvad Etisk Råd ikke tager alvorligt, er, at de her vurderinger vil sende et signal fra samfundet til kvinden: Downs er uønsket!

Er Downs-piger mindre værd end Turner-piger?

Af formand for Retten til Liv, gymnasielærer Kristoffer Dahl

Vi har åndsfrihed nok til, at man kan antyde, at Downs-piger er mindre værd end Turner-piger. Det tyder det i hvert fald på, når man lytter til Etisk Råd. De udtaler sig igen om abort. Sidst ønskede de abortgrænsen hævet, nu vil de sætte grænser for fosterdiagnostik. Et flertal i rådet ønsker et udvalg til at beslutte ”… hvad er alvorligt, og hvad er ikke alvorligt,” som Leif Vestergaard Pedersen, formand for Etisk Råd, siger.

Så Downs Syndrom er alvorligt, må vi antage. Ingen i Etisk Råd taler om at stoppe med screeninger for det. Vi kan åbenbart have tillid til kvindens valg der. De fleste får jo en abort ved mistanken om Downs.
Men ifølge Leif Vestergaard Pedersen så lever piger med særlige kromosomforandringer, f.eks. Turner-piger, på mange måder helt normale liv. Men mange af dem aborteres efter diagnosen. Så her kan vi måske ikke have så meget tillid til kvindens dømmekraft?

Etisk Råd vil have tillid til kvinderne. Men man vil også sige, at noget viden er bedre at handle på end anden viden. Nogle aborter er altså mere passende end andre.

Hvad Etisk Råd ikke tager alvorligt, er, at de her vurderinger vil sende et signal fra samfundet til kvinden. Når man vil tjekke for Downs, siger man, at Downs er ”alvorligt”. Altså: Uønsket. Imens vil det, vi ikke tester for, signalere til kvinden: Det går an.

I Retten til Liv ser vi det som et åbenlyst absurd ekspertvælde, der skal trække streger i sandet imellem ligeværdige liv. Selv fristes jeg til at se Etisk Råds udspil som et ønske om at sætte grænser for vores egen gudløshed. Et lille samvittighedspip. Men det er nok bare en ny nuance af vores overtro på os selv. Vi kan vurdere, hvem der skal tages ”alvorligt”.

Lad os bede for et muligt udvalg. At deres samvittigheder må blive rørt, så de ser, at ethvert menneskeliv er alvor. Bed også om, at der fortsat må være åndsfrihed nok i vores land til at påpege det.

Leder i Retten til Livs blad LIV maj 2024

Relateret læsning: Etisk Råd trækker i håndbremsen