Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

Fuld beskyttelse af ufødte forenes med fald i mødredødelighed

Chile er det levende eksperiment, der viser, at abortforbud og kvindesundhed fint forenes. ‘Kvinder dør, når de ikke har fri adgang til abort’, hører man igen og igen’. Dogmet skal legitimere det kraftige politiske abort-pres der lægges fra vestlig side på tredjeverdens lande, der har brug for nødhjælp.
Men forskning fra Melisa Institute (2014) dokumentere – på baggrund af en unik sundhedsdatabase i Chile – at dette ikke passer.

Helbred og adgang til uddannelse har størst betydning

Da Chile fik fri abort i 1931 steg mødredødeligheden for abortsøgende kvinder dramatisk i løbet af få år til 989,2 pr. 100.000 fødsler for herefter at falde jævnt. Da Chile i 1989 afskaffede fri abort var dødeligheden således faldet til 10,8 pr. 100.000 fødsler, men i løbet af de næste 20 år med restriktiv abortlov faldt mødredødeligheden ved abort yderligere til 0,39 pr. 100.000 fødsler. Forskerne fandt, at den enkeltårsag, der havde størst indflydelse på kvindernes helbred var deres adgang til uddannelse.

I dag er abort tilladt i Chile, hvis kvindens liv er i fare, hvis kvinden er blevet gravid efter en voldtægt og hvis fosteret ikke forventes at kunne overleve.

Læs mere: The Epidemiology of Abortion And Its Prevention in Chile

Find informativ grafik.