Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Tal ordentligt

Tag modparten alvorligt

af Søren Stidsen, cand.theol.

Kender du det, at du diskuterer med en, der har så vanvittige holdninger, at det simpelthen ikke er til at holde ud? En, der er så påståelig, at du nærmest ikke gider sige, hvad du selv mener, fordi han alligevel ikke lytter til, hvad du siger, men bare venter på igen at få lov til at sige det samme ureflekterede nonsens, som han allerede har sagt tre gange.

Den slags mennesker har jeg det virkeligt svært med, hvad enten jeg møder dem i virkeligheden eller på Facebook. Det er så himmelråbende tåbeligt, når mennesker vil diskutere med mig, men ikke vil lytte til mig, fordi de tror, de allerede ved, hvad jeg vil sige. Eller de er så sikre på, at de selv har ret, at det er underordnet, hvad jeg mener. Jeg skal bare omvendes. Så gider jeg faktisk ikke høre, hvad de har at sige.

Desværre møder jeg jævnligt den slags mennesker, og desværre er der en hel del af dem, som jeg deler holdninger med. Mennesker, som støtter fosterets ret til at leve. Mennesker, som tænker en masse gode tanker. Mennesker, som har en rædselsfuld debatkultur.

Vær et menneske, du selv kan holde ud at tale med

Hvis du vil flytte et andet menneskes holdninger, så sørg for at være et menneske, som du selv ville kunne holde ud at tale med. Hvis ikke du er det, så har du som udgangspunkt ikke en chance.

De fleste mennesker er faktisk rimeligt gode til at føre en samtale. Det er sjældent, vi råber ad mennesker, vi diskuterer med. Vi er som regel også gode til at være opmærksomme på de personlige grænser, når vi ansigt til ansigt er uenige om eksempelvis abort. Jeg kalder ikke min kollega, der har fået en abort, for en morder i frokostpausen. Det samme er ikke altid tilfældet på internettet, hvor vi ikke kan se den anden.

Derfor er det vigtigt at tænke sig om. Jeg prøver selv at følge nogle vigtige principper, når jeg debatterer online:

  1. Den anden part er et menneske. Det kan virke banalt, men når man sidder ved tasterne, og den anden bare er lidt tekst og et lille profilbillede, så er det faktisk nemt at glemme. Skriv aldrig noget, du ikke ville synes, det var i orden at sige til den anden personligt.
  2. Den anden part er lige så sikker på, at han har ret, som du er. Han er ikke et ondt menneske. Alene det, at han gider bruge tid på at skrive, viser, at sagen er vigtig for ham. Der er selvfølgelig trolde derude, som bare skriver for at være irriterende eller svine andre til, men gå ud fra, at din modpart er et reflekterende og engageret menneske, og vis ham den respekt at tage ham alvorligt.
  3. Tankeoverførsel findes ikke. Du ved ikke, hvad den anden tænker. Er du i tvivl, så lad tvivlen komme ham til gode og bed ham uddybe. Det er så dejligt nemt at regne med, at vi ved, hvilke dårlige argumenter andre mennesker har, men det er så frustrerende, når andre læser vores tanker forkert.
  4. Respekter, at det, der for dig er et princip, kan være liv for den anden. Abortspørgsmålet handler måske for den anden om hendes personlige abort, men den kender du som regel ikke. Der kan være en stor forskel på at læse, at abort er mord, og at en kvinde, der får en abort, er en morder.
  5. Lad dig ikke rive med af andres dårlige opførsel. Personangreb kommer tit, når du rammer et ømt punkt, eller når argumenterne slipper op. Der kan være mange måder at forholde sig til dem på. Nogle gange er det bedst at ignorere dem. Andre gange kan det faktisk give mening at bede folk om at uddybe deres holdning.
    ”Vil du ikke lige forklare mig, hvorfor jeg som mand ikke må have en holdning til abort?” kan i nogle tilfælde, men ikke altid, være en god måde at få en debattråd tilbage på sporet.
  6. Prøv at debattere én ting ad gangen. Det hele bliver så rodet, når man blander ting sammen, der ikke hører sammen.
  7. Det kan opleves ydmygende at tabe en diskussion. Giv andre lov til at trække sig med værdighed. Du har ikke tabt af den grund.
  8. Der er altid andre, der læser med (på Facebook). De kan lade sig overbevise uden at tabe ansigt, og hvis du opfører dig ordentligt, så har du gennemslagskraft.

Der er masser af muligheder derude. Grib dem frimodigt, men husk, at alt ikke handler om abort, ligesom alt ikke handler om muslimer, Donald Trump eller kønsroller.

Bragt i medlemsbladet LIV oktober 2020