Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Er der fysiske eller psykiske følger efter en abort?

Foto: Ingimage

Svar:

Psykiske følger:

De psykiske følger, som ofte ses efter en provokeret abort er: angst, depression, en følelse af mindreværd og ændret selvrespekt. Skyld, håbløshed, en følelse af at være glædesløs, lidt mere menneskesky og indesluttet. En fornemmelse af tab og en uforløst sorg.

Nogle oplever også en hævn-eller hadfølelse imod dem, der påvirkede beslutningen og nogle nævner også en ændret holdning til de andre børn – en form for kynisme. Der kan også forekomme søvnløshed, mareridt, spiseforstyrrelser og misbrug af alkohol og stoffer.

Følelsen af skyld er svær at tale om, men kan ofte give en trykket stemning imellem ægtefæller, eller skabe en indre konflikt straks eller senere.
En grundig norsk undersøgelse viser, at 20 % fortsat 5 år efter en aborten oplever en eller flere af ovenstående symptomer. Læs mere: Psykiske følger

Fysiske følger

De fysiske komplikationer, en abort kan medføre, er blødning, behandlingskrævende smerter og underlivsbetændelse. Ved 5 % af abortindgrebene (både kirurgisk og medicinsk) foretages efterfølgende en udskrabning på baggrund af mistanke om efterladt foster- eller graviditetsvæv i livmoderhulen. Der er også en lille risiko for sterilitet efter en abort. Endelig kan gentagne aborter forøge risikoen for, at man føder for tidligt ved en senere graviditet. Læs mere: Fysiske følger