Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Juridisk abort til mænd

Foto: Ingimage

At slippe for ansvaret

Juridisk abort er ideen om, at en mand kan adskille sig juridisk fra sit kommende barn indenfor den tidsperiode, hvor det er muligt for kvinden at få en fysisk abort.
Ønsket begrundes med, at faderen i ligestillingens navn skal have samme mulighed som kvinden for at slippe for både den følelsesmæssige og den økonomiske binding til et barn, man ikke har planlagt. På den måde får manden ret til samme frihed, som kvinden i forbindelse med en graviditet.
Begrebet ‘juridisk abort’ blev i Danmark introduceret af samfundsøkonomen Henkrik Platz i år 2000.

Rettighedstanken bag fri abort

Begrebet ‘juridisk abort til mænd’ er på mange måder en naturlig konsekvens af den rettighedstanke, den fri abort er båret af. En graviditet er med den nuværende lovgivning ikke en naturlig opgave og forpligtelse for et nyt lille menneske, men ‘et problem’ en kvinde har ret til at slippe for – i alt fald de første 12 uger.
Fosteret anerkendes ikke som et menneske, der nyder samfundets beskyttelse og opbakning, men betragtes som et retsløst produkt af et intimt forhold indtil kvinden har accepteret sin graviditet. Det er også først herefter, at mandens ansvar og rolle anerkendes.

Manden kørt ud på et sidespor

Det er derfor ikke så overraskende, at mændene er begyndt at slå sig i tøjret. De er kørt helt ud på et sidespor i forhold til deres egne børn. De har ikke mulighed for at slippe for det juridiske faderskab, selvom kvinden alene har brugt dem til at blive gravid. Modsat kan de heller ikke gøre noget som helst for at redde det barn, som en gravid kvinde ønsker at abortere.
Derfor er det også vanskeligt at argumentere logisk imod denne ‘rettighed’ til mænd, hvis man vil opretholde den fri abort til kvinder.
Rent sociologisk virker ønsket om ‘fri abort til mænd’ sølle. En mand, der vil løbe fra sit ansvar, er sølle. Vil han ikke være far må han beskytte sig. Men, kunne man argumentere, hvorfor er det mere sølle når en mand løber fra sit ansvar, end når en kvinde gør det?

Forkastelig adfærd

Når temaet ‘juridisk abort til mænd’ åbnes benyttes oftest eksempler, hvor en kvinde snyder en mand til graviditet og afskærer ham fra enhver delagtighed i barnet bagefter. Dette er naturligvis en forkastelig adfærd! Alligevel er det svært at se mændene som de store ofre for loven om fri abort. Utallige kvinder har oplevet at blive presset til en abort af en mand, der ikke ønsker at involvere sig følelsesmæssigt i et barn. Dette er også forkastelig adfærd, og begge dele er svære at regulere ved lov.

Uretten mod den ufødte

Den væsentlige uret, der er indbygget i den fri abort er uretten imod den ufødte. Fri abort tillader drab på et lille nyt menneskeliv. Denne degradering af menneskeligheden spreder sig derefter som ringe i vandet og rammer både den sårbare kvinde, og den sårbare mand.

Af Kerstin Hoffmann, kommunikatonssekretær

Udgivet: 1. aug 2016

Læs også artiklen fra KFS’ blad: Til Tro 1. kvartal 2016