Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

Trisomi 13

Pataus syndrom er det samme som trisomi 13.  Det er en medfødt kromosomafvigelse, hvor der er et kromosom nr. 13 for meget.

Barnet fødes med et særligt udseende og forskellige grader af udviklingshæmning, syns- og hørenedsættelse, væksthæmning samt misdannelser af indre og ydre organer. Barnet lever normalt kun i kort tid, og kun få børn lever frem til sin første fødselsdag.

Tilstanden kan ikke kureres, men følgesygdommene kan behandles/afhjælpes i forskellig grad. I Danmark fødes der ganske få børn om året med Pataus syndrom.

Choosing Thomas

Filmen Choosing Thomas (se nedenfor) følger Deidrea og T.K Laux – og deres søn, Thomas. Da Deidrea er tyve uger henne i graviditeten opdager man ved en scanning, at noget er galt. Det viser sig, at hendes søn har trisomi 13.

Parret får at vide, at abort er en mulighed, men de vælger i stedet at værdsætte al den tid, de kan få, med deres lille dreng. Thomas kommer til verden og lever frem dage, hvor filmen følger den lille familie glæden, kærligheden og i sorgen.

Faderen fortæller, hvordan venlige mennesker har spurgt, hvorfor de ikke valgte abort, og til det svarer han: “Vi fik ikke abort, for han er vores søn!”