Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

Svar:

Der findes nok ikke nogen større krænkelse, en kvinde kan komme ud for, end en voldtægt. Ved en voldtægt tvinges en kvinde med vold eller trusler om vold til et samleje. Voldsmanden kan være en helt ukendt, men det kan også være en person, kvinden kender. Ikke bare bliver kvinden tvunget til fysisk intimitet – hun tvinges også til en handling, der kan resultere i et barn.
Dette er så grænseoverskridende, at voldtægt burde have den aller højeste prioritet fra myndighedernes side. En kvinde, der er blevet voldtaget har brug for og krav på samfundets beskyttelse, hjælp og støtte – og for retsforfølgelse af voldsmanden.

Men hvad så med barnet?

Her er et sandt dilemma. Hvad vejer tungest – kvindens ret til at sige nej til en påtvungen graviditet eller den ufødtes ret til livet?
I Retten til Liv arbejder vi ud fra den præmis, at den ufødte er værdifulde menneske helt fra starten. Ligesom kvinden skal beskyttes mod overgreb, ligesådan mener vi, at den ufødte skal beskyttes mod overgreb.

Ved en voldtægt, der ender i en graviditet, har kvinden helt ufrivilligt fået et lille menneske i sin varetægt. Men det kan ikke klare sig uden hende. Hvordan handler vi i andre situationer, når dette sker?
Tænk på filmen OP, hvor en gammel fyr sætter en kæmpe luftballon i sit hus for at svæve væk fra sit nabolag efter sin kones død. Da han svæver et par hundrede meter over jorden opdager han, at en spejderdreng har sneget sig ‘med om bord’ og står og klamrer sig til rækværket udenfor hoveddøren (se filmen, den er ret god af en masse andre grunde). Ville man ikke finde det forkert, hvis den gamle mand sagde, at dette havde han ikke givet tilladelse til, og så bare lod drengen stå ude på terassen med fare for at falde i dybet – eller endnu værre – skubbede ham ud over kanten?

Et medmenneske er noget helt særligt. Vi skal beskytte vore medmennesker – både kvinden og den ufødte. Et foster er ikke det samme som en baby, og en baby er ikke det samme som en teenager, og en teenager er ikke det samme som en 30 årig – osv. Men de er alle mennesker, der efter vores opfattelse selv skal have lov til at forme deres eget liv.