Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

Kirurgisk abort

Aborten foregår under bedøvelse og tager 15-20 minutter . Med tynde metalpinde udvides livmoderhalsen så meget at en sugende plastikslange kan indføres, og livmoderen tømmes herefter for foster, hinder og moderkage. Læs her en  beskrivelse af et abortforløb: Hvad er en abort, og hvordan foregår det?

Medicinsk abort

Den gravide indtager på sygehuset eller hos gynækologen abortpillen Mifepriston. Pillen, der blokkerer for det graviditetsbevarende hormon, får i løbet af de næste 24 – 48 timer moderkage og foster til at gå til grunde. Dagen efter skal kvinden hjemme tage tabletten Misoprostol (evt. som stikpille), som får livmoderen til at trække sig sammen og udstøde foster og moderkagevæv i løbet af det næste døgn.

Senabort

En senabort er rent teknisk det samme som en medicinsk abort, men selve aborten er at sammenligne med fødslen af et dødfødt barn.
Den gravide får dagen før indlæggelsen en – tre abortpiller (Mifepriston), der helt eller delvist standser næringsforsyning til fosteret. Under indlæggelse stimuleres livmoderen med ve-fremkaldende stikpiller (Misoprostol), der lægges op i skeden med et par timers mellemrum, indtil fødslen går i gang. Fosteret dør under påvirkning af det ve-fremkaldende stof og aborten forventes efter nogle timer. Ved de meget sene aborter kan barnet fødes levende.

Fosterreduktion

Abort af et eller flere fostre ved tvillinge- eller trillingegraviditeter. Foregår ved, at en læge under ultralydsvejledning sprøjter koncentreret saltvand ind i hjertet på det foster, man vil slå ihjel. Fosteret dør, mumificerer og forbliver i livmoderen sammen med det overlevende barn, indtil dette fødes.

Spiral

Spiralen er en lille T-formet plastikgenstand omviklet med kobbertråd, der indføres i livmoderhulen af en læge. Spiralen påvirker miljøet i livmoderen således, at et befrugtet æg ikke kan sætte sig fast, vokse og udvikle sig. Spiralen virker altså ved at fremkalde meget tidlig abort på eventuelle befrugtede æg.