Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Abortmetoder

PurestockX

Tidlig medicinsk abort

To piller standser livet og tømmer livmoderen.
Første pille (abortpillen Mifepriston) gives på sygehus eller hos gynækolog, når man med ultralyd har undersøgt, hvor stort fosteret er. Pillen blokkerer for næring og ilt til fosteret.

Anden pille, som kvinden får med hjem (Misoprostol), skal tages dagen efter. Denne pille får livmoderen til at trække sig sammen og udstøde foster og moderkagevæv.

Medicinsk abort kan gøre meget ondt og give voldsomme blødninger. Hver 20. skal efterfølgende have en udskrabning. Man kan få tidlig medicinsk abort fra 6. til og med 9. graviditetsuge. Er man længere henne bliver man evt. indlagt.

Kirurgisk abort

Et sug fjerner fosteret fra livmoderen
Ved en kirurgisk abort bliver man indlagt. Det undersøges med ultralyd, hvor stort fosteret er.

Aborten foregår under bedøvelse og tager 15-20 minutter. Med tynde metalpinde udvides livmoderindgangen så meget, at man kan indføre en plastikslange. Slangen tilkobles et sug, og fosteret og moderkagevævet suges ud lidt ad gangen.

Efter kirurgisk abort kan der opstå underlivsbetændelse. Hos 1 ud af 20 må man gentage aborten.
Man kan få kirurgisk abort fra 8. til 12. uge.

Sen medicinsk abort

Fosteret fødes helt
En sen medicinsk abort ligner en tidlige medicinsk abort. Dog er fosteret ved en abort efter 12. uge så stort, at aborten vil opleves som en fødsel.

Dag et får den gravide tre abortpiller (Mifepriston), der helt eller delvist standser ilt og næring til fosteret.
Dag to indlægges kvinden. Hun får nu det stof, der skal få livmoderen til at trække sig sammen (Misoprostol). Man giver det som stikpiller, der lægges op i skeden med et par timers mellemrum, indtil fødslen går i gang. Aborten tager normalt 9 timer, men der kan gå en del længere tid. Fosteret dør undervejs.

Jo større fosteret er, desto større er muligheden for, at fosteret viser livstegn, når det er født. Man kan bede om at få udført en særlig procedure. En læge stikker en kanyle igennem kvindens maveskind og ind i livmoderen og sprøjter derefter kalium direkte ind i hjertet på fostret, så dette dør øjeblikkeligt.

Er den gravide længere end 16. uge kan der efter aborten dannes mælk i brysterne. Dette behandles med medicin, der hæmmer mælkedannelsen.

Fosterreduktion

Det døde foster ligger ved siden af det levende efter aborten
En fosterreduktion er en aflivning af et eller flere fostre ved tvillinge- eller trillingegraviditeter. Det foregår ved, at en læge under ultralyd stikker en kanyle gennem kvindens maveskin og livmoder. Herefter sprøjter lægen kalium direkte ind i hjertet på det eller de fostre, man ikke ønsker skal leve videre. Fosteret/fostrene dør og visner men bliver inde livmoderen sammen med det overlevende barn, indtil dette fødes.