Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Voldtægt og incest

Foto: PurestockX

Voldtægt er en forbrydelse

Det er heldigvis sjældent, at en voldtægt ender i en graviditet. Det er værd at nævne, fordi netop denne problematik fylder forholdsvis meget, når vi snakker om abort. Langt de fleste af de 14 – 15.000 graviditeter, der ender med en abort, er et resultat af et frivilligt forhold.
Alligevel er det en vigtig problematik at forholde sig til.
En voldtægt er på alle måder en krænkende, modbydelig og kriminel handling. Den kvinde, der er blevet voldtaget skal omgående have hjælp og omsorg, så hun kan bearbejde voldshandlingen, genvinde sin selvrespekt og med tiden få helet de sår på sjælen, som handlingen har efterladt. Samtidig skal hun sikres en nænsom og respektfuld vej gennem det juridiske system, så voldsmanden retsforfølges, uden at kvinden tilføjes yderligere skade. Her er der meget, der kunne forbedres!

At fjerne barnet fjerner ikke forbrydelsen

Men fjernes erindringen om forbrydelsen ved at barnet fjernes? Eller vil dette at få sit barn fjernet ved en provokeret abort efterlade et nyt traume? Undersøgelser fra USA* viser, at en forholdsvist stor procentdel af de voldtægtsramte piger, der var blevet gravide, ikke ønskede abort, fordi de oplevede det som en forlængelse af forbrydelsen. Ved derimod at beholde barnet oplevede de det som en lille sejr over forbryderen. De, der valgte aborten, måske presset til det af velmenende omgivelser, oplevede bagefter aborten som en del af traumatiseringen efter voldtægten.

Barnet – et uskyldigt offer

Det helt centrale i dette spørgsmål er dog: Hvad med barnet i maven? Gør forbrydelsen barnet selv til en forbryder? Berettiger forbrydelsen, at dette lille menneske aflives og udslettes?
Nej. Barnet er det andet uskyldige offer i dette frygtelige overgreb. Barnet har samme ret til liv og beskyttelse mod overgreb, som moderen – og ethvert andet menneske har. Et lille menneske, der er blevet til ved en voldtægt, har samme værdi, som ethvert andet menneske.

Bortadoption som mulighed

Hvis moren af forståelige grunde føler det svært at knytte sig til barnet, er bortadoption en mulighed i denne svære situation. Hun slipper ikke for hverken traumerne efter voldtægten eller for ni måneders belastende graviditet. Derimod slipper hun for de traumer, hun måske ville have fået ved at vælge at udslette barnet.

* Sexual Assault Pregnancy and Abortion: What the Research Says

Af Ellen Højlund Wibe, landssekretær, 2020

SE OGSÅ:

Når voldtægten ender med et barn

Kristina Frank blev voldtaget på vej hjem fra en fest i Aarhus. Nogen tid efter opdager hun, at hun er gravid. Voldtægten og graviditeten efterlader Kristina i chock. Men langsomt sker der en udvikling. “Moderkærligheden slog igennem, da jeg havde ham i mine arme,” fortæller Kristina i dette interview.

Voldtaget på en forretningsrejse

Jennifer blev overfaldet på en forretningsrejse og voldtaget. Et par uger efter opdager hun, at hun er blevet gravid. Hun fortæller, hvordan dette at se det lille liv på ultralyds-skærmen får hende til at smile for første gang siden det grusomme overfald, for endelig var der en eller anden mening i alt det onde.
I dag kæmper Jennifer og hendes mand for at skabe respekt og værdighed omkring børn, der er undfanget ved voldtægt gennem projektet Love Louder.
Jennifer blev interviewet af TV2 oktober 2019.

Min vej fra voldtægt til helbredelse

BIOGRAFI: En ung mor med to mindre børn sovende i værelserne ved siden af bliver voldtaget i sit eget hjem. Familien har valgt at bo i et berygtet kvarter med mange sorte og meget misbrug. Sådan har de valgt bevidst for at knytte venskaber med nogle af USA’s socialt mest udsatte sorte.

Et farvet barn

Overgrebet får store konsekvenser for parret, ikke mindst da det går op for Heather at hun er blevet gravid. Efter svære overvejelser for Heathers mand Steve, beslutter de at beholde barnet. Steve, der som sin hustru er hvid, beslutter at det farvede barn, Heather venter, skal være hans. Det giver i de kommende år anledning til mange pudsige kommentarer og antagelser fra fremmede.

Bryd voldsspiralen

Bogen fortæller helt uden generaliseringer om et ægtepar der magter at bryde voldtægtens voldsspiral ved at give et godt liv til den pige der blev til efter den aften hvor bagdøren ikke var låst og voldtægtsmandens trusler fik Heather til at dæmpe sin modstand. En meget velfungerende kirke spiller en stor rolle for parrets beslutning.

Overvældende skønhed, Heather Gennem, Forlaget ProRex

Rebecca Kiessling

Hør på denne YouTube Rebecca Kiesslings fortælle sin historie, om en hård start i livet – som resultatet af en voldtægt og bortadopteret. Livet har sin egen vej!