Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

The Christian Broadcasting Network

Voldtægt er en forbrydelse

Det er heldigvis meget sjældent, at en voldtægt ender i en graviditet. I Danmark kan det tælles på en hånd på årsbasis. Det er værd at nævne, fordi netop denne problematik fylder forholdsvis meget, når vi snakker om abort. De andre godt 15.000 aborter om året har ikke noget med en sådan kriminel handling at gøre.
En voldtægt er på alle måder en kriminel handling. Det er vigtigt at slå fast, også overfor den krænkede. En kvinde, der er blevet voldtaget skal have hjælp, mentalt og fysisk, til at komme sig over voldshandlingen, genvinde sin selvrespekt og med tiden få helet de sår på sjælen, som handlingen har efterladt.

At fjerne barnet fjerner ikke forbrydelsen

Men fjernes erindringen om forbrydelsen ved at barnet fjernes? Nej, tværtimod risikerer man at påføre hende endnu et sår på sjælen. At få sit barn fjernet ved en provokeret abort kan efterlade et nyt traume. Undersøgelser* viser, at en forholdsvist stor procentdel af de voldtægtsramte piger, der var blevet gravide, ikke ønskede abort, fordi de oplevede det som en forlængelse af forbrydelsen. Ved derimod at beholde barnet oplevede de det som en lille sejr over forbryderen. De, der valgte aborten, måske presset til det af velmenende omgivelser, oplevede bagefter aborten som en del af traumatiseringen efter voldtægten.

Barnet – et uskyldigt offer

Hvad så med frugten af forbrydelsen, barnet i maven? Gør forbrydelsen barnet selv til en forbryder, et skadeligt individ, som det derfor er berettiget at udslette? Nej, barnet er et ligeså uskyldigt offer for forbrydelsen, som dets mor er. Og barnet har samme ukrænkelige værdi og ret til livet som alle andre mennesker. Eller mener vi, at et menneske, der er et resultat af en voldtægt, har mindre værdi end andre mennesker…? Kristendommen lærer, at alle mennesker har lige meget værdi, uanset omstændighederne de er blevet til under.

Bortadoption som mulighed

Hvis moren af forståelige grunde ikke orker at tage sig af barnet, er bortadoption oplagt at pege på. Men hun slipper ikke for hverken traumerne efter voldtægten eller for ni måneders belastende graviditet. Derimod slipper hun for de traumer, hun måske ville have fået ved at vælge at udslette barnet.

* Sexual Assault Pregnancy and Abortion: What the Research Says

Af Ellen Højlund Wibe, landssekretær, 2016

SE OGSÅ:

Når voldtægten ender med et barn

Kristina Frank blev voldtaget på vej hjem fra en fest i Aarhus. Nogen tid efter opdager hun, at hun er gravid. Voldtægten og graviditeten efterlader Kristina i chock. Men langsomt sker der en udvikling. “Moderkærligheden slog igennem, da jeg havde ham i mine arme,” fortæller Kristina i dette interview.

Min vej fra voldtægt til helbredelse

BIOGRAFI: En ung mor med to mindre børn sovende i værelserne ved siden af bliver voldtaget i sit eget hjem. Familien har valgt at bo i et berygtet kvarter med mange sorte og meget misbrug. Sådan har de valgt bevidst for at knytte venskaber med nogle af USA’s socialt mest udsatte sorte.

Et farvet barn

Overgrebet får store konsekvenser for parret, ikke mindst da det går op for Heather at hun er blevet gravid. Efter svære overvejelser for Heathers mand Steve, beslutter de at beholde barnet. Steve, der som sin hustru er hvid, beslutter at det farvede barn, Heather venter, skal være hans. Det giver i de kommende år anledning til mange pudsige kommentarer og antagelser fra fremmede.

Bryd voldsspiralen

Bogen fortæller helt uden generaliseringer om et ægtepar der magter at bryde voldtægtens voldsspiral ved at give et godt liv til den pige der blev til efter den aften hvor bagdøren ikke var låst og voldtægtsmandens trusler fik Heather til at dæmpe sin modstand. En meget velfungerende kirke spiller en stor rolle for parrets beslutning.

Overvældende skønhed, Heather Gennem, Forlaget ProRex

Rebecca Kiessling

Hør på denne YouTube øverst på siden Rebecca Kiesslings fortælle sin historie, om en hård start i livet – som resultatet af en voldtægt og bortadopteret. Livet har sin egen vej!