Restriktiv abortlov
På Færøerne er der ikke fri abort. Lovgivningen, som svarer til den abortlov, der gjaldt i Danmark fra 1956 til 1970, tillader adgang til abort, hvor særlige forhold gør sig gældende. Det drejer sig om handicap ved barnet, særlige helbredsmæssige eller sociale udfordringer i kvindens liv, eller hvis aborten er et resultat af en kriminel handling. Der skal søges om abort i alle tilfælde lidt efter de samme regler, som man i Danmark skal søge efter, når 12. graviditetsuge er passeret.
Færre aborter
Der udføres mellem 20 og 30 aborter årligt på Færøerne. Det svarer til en abort, hver gang der er født 20 færøske børn. I Danmark er det tilsvarende tal en abort, hver gang fire danske børn er født.
På et spørgsmål om, hvor mange færøske kvinder, der rejser til Danmark for at få en abort, oplyser sundhedsministeren, at det drejer sig om 13 kvinder over en femårig periode – altså under tre om året. Der er altså ikke tale om et stort mørketal.
Den restriktive abortlov på Færøerne får altså ikke gravide færøske kvinder til at søge abort i Danmark. I stedet vælger færøske kvinder i langt højere grad end danske at beskytte deres ufødte børn.