Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Downsforældre fortæller

Virkeligheden med Downs

En stor smerte og en voldsom glæde

”Vi er så vant til at kunne vælge, og vi er vant til, at jo flere valg, jo lykkeligere bliver vi. Men nogle gange bliver der valgt for en. Jeg havde en klar drøm om det lykkelige liv og fornemmelse for, hvad det indeholdt. Vi er vænnet til at hylde perfekte mennesker i de rigtige former og stræbe efter problemfri liv med brombærbuske uden torne og vindruer uden kerner. Alt, hvad der smager af forpligtelse eller smerte og afgivelse af selvbestemmelse, er vi opdraget til at undgå. Men det betyder, at vi også går glip af den velsignelse, der er ved at forpligte sig til en ting. Som far til Sara er jeg på mange måder blevet befriet fra valgfrihedens tyranni.” Sådan fortæller Erik Hviid Larsen til Kristeligt Dagblad (15.03.2013).

Morten og Peter-paradokset: Hvad skal man kunne for at have ret til at leve

Men viser det ovenstående økonomiske regnestykke ikke, at sygehusfællesskabets åbne og humanistiske understregning er rent hykleri? Man forudser med sikker hånd, hvordan forældrene vil vælge. For naturligvis er det uansvarligt at sætte et barn med Downs syndrom i verden, hvor det kan ”forebygges”. Og gud nåde de forældre, der ikke vil bidrage til, at samfundet kan spare 100 millioner kroner om 55 år. (Kristeligt Dagblad 06.09.13)

“Vi ville for alt i verden ikke undvære William i dag”

William er et af de børn, der normalt bliver valgt fra. For der fødes stadig færre børn med Downs syndrom. Men livet med Downs er slet ikke så negativt, som mange tror, fortæller Williams mor, Rikke Meier Poulin til Kristeligt Dagblad (31.10.2013).

I en klasse for sig selv

Thomas og hans kone, Cecilie, der bor i Vanløse med deres tre børn, vidste ikke, at Freja havde Downs syndrom, da hun blev født på trods af at de som de fleste andre forældrepar havde været gennem fosterdiagnostiske undersøgelser.

“Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der ville være sket, hvis vi havde vidst det. Det kunne have gået helt galt”, fortæller Thomas Larsen til Kristeligt Dagblad (09.11.2013).
I dag går Freja i 2.x på Strandparkskolen i København. Det er Danmarks eneste klasse for børn med Downs syndrom.